onsdag 18 april 2012

1:a Majblomman.

Dom första majblommorna såldes 1907 i Göteborg. Blomman kostade 10 öre och det såldes hela 139000 st. Till att börja med såldes det för Tuberkulossjuka. Tuberkulos var en av dåtidens värsta sjukdomar och den angrep framförallt unga människor och skördade många liv.


Det var Beda Hallberg som arbetade i Göteborg med  frivilliga fattigvården i slutet på 1800-talet och början av 1900-talet som värnade särskilt om barn och ungdomar.
Hennes enkla men geniala ide var att ge en liten blomma som ett kvitto på att dom skänkte ett bidrag. Blomman skulle säljas den 1:a maj varje år och priset skulle vara lågt för att alla skulle ha råd att köpa en. Genom personliga kontakter fick skolorna och scouterna sälja majblommorna.


BEDA HALLBERG

ÅRETS MAJBLOMMA -12.

RÖD/VIT

Ansökningarna till 1:a majblomman bara ökar. Barnfattigdomen i Sverige har ökat och många barn i Sverige har fått det sämre, klasskillnaden mellan rika och fattiga har ökat. Ansökningarna kan gälla kläder, glasögon, cykel eller utflykter till Liseberg. 

1:a majblomman har också sommar lägerverksamhet som barnfamiljer kan få söka till.


GALTARÖ  utanför Stenungsund.
Majblommans sommargård



Vilken tur att en driftig kvinna för över 100 år sedan gjorde en välgärning som idag kan hjälpa fattiga barn att få vara som andra barn och ev få hjälp med kläder eller glasögon eller en sommarvistelse på en sommargård.

Undrar vad hon hade sagt om hon levt idag?
Varför har vi inte fått bort barnfattigdomen än i Sverige??
Varför ÖKAR den istället för att MINSKA???

OM DET KOMMER ETT BARN OCH VILL SÄLJA MAJBLOMMOR, KÖP!!!
DET GÅR  JU TILL BARN SOM TYVÄRR HAR DET SÄMRE STÄLLT!!!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar