onsdag 6 juni 2012

Vi måste lära av våra grannar, norrmännen.

Ja då, firar vi nationaldagen, men firandet är lamt, tycker jag. Vi behöver att lära av våra grannar NORRMÄNNEN, att fira 6 juni. Dom är stolta över sitt land och kan fira sin dag 17 maj. När dom firar i Norge då är människorna man ur huset. Och det bör tilläggas att i år var det viktigare än någonsin att fira 17 maj. Min man brukar att vara i Oslo ihop med 17 maj och det är en vacker blomsterprakt och människorna är uppklädda och glada och det är flaggor överallt. Barn, unga och gamla deltar i firandet. Många ställen är stängda denna dag, det är en dag att fira och då ska ingen behöva att arbeta.


Idag ska vi vara stolta över både det ena och det andra. Men stoltheten och glädjen vart är den? 


Vi pratade på jobbet idag att på vissa ställen är det FÖRBJUDET att sjunga och spela DU GAMLA DU FRIA. Varför då? Vem har bestämt det? Denna sång spelas vid student, nationaldag och sportevenemang. Orginaltexten skrevs 1844, så den är gammal och har sjungits i många generationer. 


SE och LÄR av grannlandet, NORGE!!







Och visst är den fin vår gamla nationalsång. Den är värd att spelas idag, 6 juni. Den närmar sig 200 år vår gamla DU gamla du fria. I år är den 168 år gammal. Tvvärr kommer jag inte att uppleva när den blir 200 år. Men det ÅRET hoppas jag att den firas med pompa och ståt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar