fredag 29 juni 2012

Ett litet SAMHÄLLE!!!

Jung kallades förr för "SYRENERNAS BY". Nu finns det inte mycket kvar av syrenerna, syrenerna grävdes upp och försvann samtidigt som dom gjorde om vägen E3an blev E20 istället så den tunga trafiken och andra bilister slapp att köras genom det lilla samhället. Enligt en säker källa så har någon gett ett förslag på att åter plantera syrener efter vägen men detta kommer nog inte att ske igen. Tråkigt för det är vackert och luktar syrener när det blommar.

En prick på kartan Asko Cylinda ett företag som många familjer har bildats genom och som många människor har byggt upp sitt liv omkring. Många människor som har pendlat in till detta arbete. Människor som har Cylinda i sina kök och sina tvättstugor. En maskin som man vet har bra kvalitet.

Vad som händer nu med det lilla samhället när Asko Cylinda försvinner vet ingen idag. Arbeten växer ju inte på träd här precis i Vara trakten och dess omnejd. Vara kommun ligger som en mitt punkt, det är inte så långt till nästa kommun. Men det ska finnas jobb också att söka. Utbildning i all ära men dom som är över 50 år vad ska dom utbilda sig till. Dom kanske har jobbat där sedan unga år och utbildningen har skett på företaget. Dom kanske har grundskola men inte gymnasie utbildning. För på den tiden dom var unga kunde man gå till ett företag och få jobb lättare än nu förtiden då det krävs högre utbildning. Människor som har hus-, bil-, båt- lån och är vana att få sin inkomst regelbundet varje månad, hamnar i skuld. Lånen/räkningarna ska betalas men pengarna kanske inte kommer som vanligt varje månad. Människor som inte har råd att bo kvar i sina hus. Kommer husen att bli svåra att sälja? Hur kommer det att gå med Jung skola, den fina friskola? En skola som ser ut som Astrid Lindgrens Bullerby skola. Där barnen är ute och leker på en grusad skolgård i stället för asfalt.

Ja, listan kan göras lång och OM många människors öden.
För en del människor kanske det blir en möjlighet men för andra en tragedi.

Vi får hoppas att Jung inte blir ett samhälle som man bara åker igenom för det gör man fort. Det finns en gata som går rakt igenom Jung och du kör igenom samhället på några få minuter





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar