torsdag 28 juni 2012

Asko Cylindas en sorgens dag för dom anställda!

Då är det klubbat och klart, slutet för Asko Cylindas tillverkning i Jung. Jungs enda stora industri ska flyttas till Slovakien i stället. Produktionen kommer att avslutas i 2 etapper. Första etappen kommer det att slutas tillverka tvättmaskiner och torktumlare, nästa etapp kommer att vara diskmaskiner. Men till nästa semester kommer anställda inte att ha Asko Cylinda att gå tillbaka till. Tragiskt för dom som jobbar där. 400 anställda kommer att bli utan jobb. 50 stycken kommer att vara kvar men inte med tillverkningen.


Tråkigt att svenska företag blir sålda till utländska ägare. Självklart att dom tar industrin till andra länder. Konceptet är ju med i köpet. Den svenska kvaliteten som har skapats i Sverige. Cylinda maskinen har bra kvalitet och har ett gott betyg. 


Jag har träffat några äldre människor från Jung och dess omnejd som med stolthet berättar om när dom arbetade med dom första Cylinda tvättmaskinerna. Företaget startade på 1950-talet med att tillverka tvättmaskiner. En sådan gammal tvättmaskin, Junga verkstäder hette den, hade vi i vår källare när vi flyttade in i vårt hus. Den var gammal men den gick, fast den var över 50 år, men som mattmaskin var den perfekt att använda den till, för den tog många, många kilo i trumman. Så bra kvalitet finns det inte nuförtiden. På sin höjd 10 år sedan är det dags att köpa en ny. 


Asko Cylinda i Jung, en sorgens dag för dom drabbade.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar