måndag 16 juli 2012

Litauen, ett litet land med medelhavskänsla.

Vi, min man och jag har varit i Litauen 1 vecka och haft en händelserik vecka tillsammans med mycket trevliga människor från Litauen. Det finns så mycket jag vill skriva så det blir flera inlägg framöver. Vi åkte från Karlshamn till Klaipeda med färja förra söndagen.  


Vi åkte först till Palanga, Litauens största turistort. Palangas strand är ca 35 kilometer lång och 300 meter bred på vissa ställen med en underbar sand. Här är fullt av människor och det är liv och rörelse. Att vandra på den långa bryggan är en trevlig kväll och titta på solnedgången är en upplevelse. Ett flertal souvenir butiker finns och det finns en del att välja på.


Dagtid


Kvällstid






Fast vi åkte vidare till ett lugnare ställe i Sventoji.   
Man behöver inte att boka rum, det finns människor som står efter vägen och gör reklam för sitt uthyrningsställe. Vi fick tag på ett nybyggt lägenhetshotell, www.poilsis-sventoji.lt. Det var ett trevligt ställe och det kostade inte så mycket att bo där. Vi betalade med sängkläder ca 740 kr/person för 4 nätter. 


Badet här är fantastiskt och det finns sanddyner att ligga och sola i. En oupptäckt strand för oss svenskar. Handen på hjärtat Kleopatras strand i Turkiet är inte i närheten av Litauens stränder. Här är mjuk fin sand och det är öltält överallt. Människor som går och säljer varm mat och kalla öl på stranden. En och annan som säljer fisk i vagn. När vi badade var det vågor som man hade roligt i. Här kunde man vandra kilometer långt efter stranden. 
En kvällspromenad gjorde vi och såg solnedgången.
Här är ung som gammal ute och dansar på pubar och  restauranger. Här är det billigt att gå ut inte som i Sverige. Här kan man äta god mat och dryck. En öl kostar 15-17 kr.
Det fanns ölstånd som sålde öl på flaska, ungefär som när vi går till korvkiosken. Här är en helt annan kultur än vad vi har här i Sverige.


Mitt tips! Varför inte ta en tur till Litauen och se vad som finns på andra sidan Östersjön.


Bärnstensmuseet i Palanga. Bärnsten är Litauens guld.
Korsberget i byn Jurgaiciu. En helig plats som påven Johannes Paulus den 2:e besökte 1993.
En gammal kvarn som är värd en stor uppmärksamhet www.uzvenciomalunas.lt. Där tillbringade vi 2 nätter.
Allt detta och mer därtill kommer jag att skriva om i senare inlägg. För dessa ställen är värda att skrivas om. 













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar