måndag 23 juli 2012

Detta går inte att beskriva, detta bör ses KORSBERGET i Litauen.

När Rikard berättade att vi skulle åka till en kulle med många, mängder, miljontals KORS. Då kunde jag inte ens föreställa mig denna otroliga mängd av kors som finns där. Detta bör ses, för ingen kan föreställa sig HUR mycket det är.

Korsberget har blivit en symbol för den litauiska nationens lidande, hopp och oemotståndliga tro. Berget ligger i Jurgaiciu byn, Siauliai distrikt är välkänt som en helig plats. Berget är också ett arkeologiskt monument och det har skapats många legender och folksagor om detta berg. som är Jurgaiciu eller Domantu gravkulle och det kallas även för Slottsberget (Pilies Kalnas) eller Det Heliga Berget (Sventkalnis).

I början av 1900-talet stod över 100 kors på det här berget. Efter 1831 och 1863 årens uppror smygbegravdes upprorsmän och här började kors att resas till minnet av både de omkomna och de saknade upprorsmännen.

Under perioden av den Sovjetiska ockupationen försökte man att förstöra Korsberget. Året 1961 förstördes berget första gången. Det hade förintas i nästan 2 decennier, men efter varje förintelse återupplivats Korsberget igen.

Under åren 1991 och 1993 undersöktes arkeologer, där slottet hade varit och där hittade man byggruiner, kalkstensvägen till ån Kulpe, mässingföremål, vapen samt keramik - vardagssaker som låter datera gravkullen från den första årtusende efter Kristi födelse till 1300-talet.


Detta berg är nu välsignat av Den Helige Fadern Påven Johannes Paulus den 2:e år. 1993 besökte han detta berg. Året 1994 restes Krusifixet- den Helige Faderns värdefulla gåva här.





Man köper ett kors och skriver namn, namn som man vill ha med. Ett sådant kors har vi köpt och placerat på ett speciellt ställe. Om vi kommer dit en annan gång så kan vi nog se detta kors. 

Hit går Litauerna när dom är sorgsna eller glada.

Tusentals människor besöker Korsberget varje år. Det kan jag förstå för Korsberget är värt att besöka.  Jag har inte tidigare sett dess like.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar