fredag 3 februari 2012

Kaffe, jo jag tackar

Tänk att förr i tiden var det böter om man drack kaffe om uppsyningsmannen kom på dom. År 1766 var det strängeligen FÖRBJUDET att dricka kaffe, men kaffet hade blivit omtyckt av många....
Kvinnorna Inga Brita Stake och  Eva Lisa Christiernin blev påkomna av en uppsyningsman, som antagligen kände doften av kaffe. han tog med sig kaffepannan som bevismaterial och damerna ställdes inför rätta. I rättsprotokollen kan man se att de dömdes till 100 riksdaler per person i böter. Men dom båda damerna överklagade till Svea Hovrätt och då hade dom ett vittne med sig. Deras tjänsteflicka vittnade om att de hade kokat kaffe på kaffesumpen, rester som var kvar i pannan innan lagen blivit så sträng. Rätten trodde att tjänsteflickan ljög och det hade dessutom funnits avtryck av kaffekoppar på bordet. 
Ärendet gick upp till högsta instans och domen blev slutligen 30 riksdaler per person.
Det var hårda bud förr i tiden, men jag tycker det är häftigt att dessa damer faktiskt stred för sitt kaffedrickande. Det bevisar att KVINNOR KUNDE OCH KAN, eller hur? Nuförtiden är det i varje fall skönt att man kan avnjuta en kopp kaffe utan risk för böter. Det är bara att hälla upp kaffet och NJUTA av att sitta inne och se all aktivitet ute, brr lite kallt idag också.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar