torsdag 24 oktober 2013

Föreläsning i morgon i GEROTRANSCENDENS.



I morgon ska jag och föreläsa för ny utbildade Undersköterskor "den nya synen på åldrande människor", Gerotranscendens. Det är första gången jag ska prata inför en större samling med åhörare. Det känns både häftigt och pirrigt. Hoppas att man inte blir alltför nervös så man knappt kan prata. Men mitt upplägg är först att prata lite informativt vad är detta och sedan ställa några frågor som de får fundera över. För att sedan informera om tecken och hur man ska göra så det blir positiva  AHA-upplevelser, våra möten med de äldre människorna. 

Vad är då GEROTRANSCENDENS undrar ni säkert? 
"Det goda åldrandet", det naturliga, positiva åldrandet. Som att bestiga ett berg, först har du svårt att se något alls eller att förstå saker som händer i livet men ju högre upp du kommer, utsikten blir bättre och på toppen kan du se din livsvandring. Äldre fortsätter att utvecklas och vill gärna ha tid till reflektion och eftertanke.

"MAN BLIR GAMMAL NÄR MAN TAPPAR NYFIKENHETEN!"

Processen är i princip universell. Den kan både accelerera och bromsas in. En livskris. Många olika grader av gerotranscendens. ALLA kommer INTE att uppnå en högre grad av gerotranscendens.

Det är här VÅRDEN kommer in att främja gerotranscendens. Bemötandet! 
Att acceptera div tecken som tyder på gerotranscedens. 
Minska tankar på sjukdomar. 
Tillåta andra definitioner av tid och rum.Tillåta tankar och samtal om döden.
Prata om något som underlättar. Fråga inte: Hur mår du? Hur är det idag? Bättre att inleda samtalet på något annat.
Var lyhörd och lyssna låt de äldre sätta ord på sina funderingar, döden, barndom och reflektion, "gå tillbaka i tiden".

Det första steget är att omvärdera sin vanliga uppfattning om åldrandet. Det krävs mod att ändra sin åsikt. Men skälet för vårdpersonalen är att hjälpa de äldre att tänka på något som är viktigt för deras utveckling mot gerotranscendens.

Äldre ska må själsligt bra få summera sina liv och avsluta i harmoni.

Detta är den nya synen på åldrande människor. Detta ska jag prata om i morgon och ge inspiration till ett gott bemötande.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar